Sastojci:
jednačaša vode
jednačaša mlijeka
jednačaša pekmeza od jabuka
jednamala čaša ulja
jednamala čaša šećera
1,5čaša brašna
dvijekašike maslaca
Zaljev
-pekmez od jabuka
-slatki kajmak
-mljeveni orasi
Način pripreme
Mlijeko, vodu, pekmez, ulje i šećer staviti da prokuha. Dodavati brašno (kašiku po kašiku) stalno miješajući da se brašno ne ugrudva. Kad se masa izjednači, odnosno skuha skinuti je sa šporeta i sasuti u pripremljenu tepsiju u kojoj ste otopili dvije kašike masla ili maslaca.
Masu ravnomjerno rasporediti po tepsiji (neko tijesto ukrasiti kolutovima sa čašom) i peči u rerni oko 30 minuta na 200°C. Po potrebi malo i smanjiti temperaturu. Pečenu halvapitu zaliti manjom čašom pekmeza od jabuka (oko 1 dcl).
Premazati slatkim kajmakom i posuti orasima.
Share this
2 komentari
komentariLijepi recept
ReplyHalapitu bas bas volim
Reply