HALVAPITA-HAVLAPITA-HAVLUSA

Sastojci: jednačaša vode jednačaša mlijeka jednačaša pekmeza od jabuka jednamala čaša ulja jednamala čaša šećera 1,5čaša brašna dvijekašike maslaca Zaljev -pekmez od jabuka -slatki kajmak -mljeveni orasi Način pripreme Mlijeko, vodu, pekmez, ulje i šećer staviti da prokuha. Dodavati brašno (kašiku po kašiku) stalno miješajući da se brašno ne ugrudva. Kad se masa izjednači, odnosno skuha skinuti je sa šporeta i sasuti u pripremljenu tepsiju u kojoj ste otopili dvije kašike masla ili maslaca. Masu ravnomjerno rasporediti po tepsiji (neko tijesto ukrasiti kolutovima sa čašom) i peči u rerni oko 30 minuta na 200°C. Po potrebi malo i smanjiti temperaturu. Pečenu halvapitu zaliti manjom čašom pekmeza od jabuka (oko 1 dcl). Premazati slatkim kajmakom i posuti orasima.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

2 komentari

komentari