Jamiejev osnovni recept za pečeno pile s povrćem

 


S pečenim piletom ne možeš pogriješiti. Ili?

Ako trebaš napraviti bogat ručak za peteročlanu obitelj s velikim apetitom, pečeno pile je dobar izbor. Posluži se receptom Jamieja Olivera, koji uključuje i pripremu dva pristupačna priloga te umaka od pečenja.Osim što će svi biti zadovoljni kompletnim ručkom, bit će apsolutno oduševljeni time koliko je pile sočno. Tajna je u - limunu!

Sastojci:

·         1 kg krompira

·         1 limun

·         4 grančice ružmarina

·         1 pile (otprilike 1,8 kg)

·         500 g mrkve

·         1 luk

·         2 komadića maslaca

·         1 naranča

·         2 grančice majčine dušice

·         2 režnja bijelog luka

·         1 kasika brašna

·         maslinovo ulje

·         sol i biber

Priprema:

1.      Rernu zagrij na 200 stupnjeva.

2.      Mrvu oguli i nareži na komade debljine tri cm pa ih premjesti u manju posudu za pečenje. Dodaj i malo maslaca i trakice kore naranče. Začini soli i biberom te majčinom dušicom pa prelij sokom naranče. Pokrij aluminijskom folijom i pusti da stoji sa strane.

3.      U mužaru zgnječi dvije grančice ružmarina sa soli i biberom. Pile najprije natrljaj začinskom mješavinom pa ga prelij maslinovim uljem. Stavi pile u veliki lim s narezanim lukom i oguljenom koricom mrkve.

4.      Krompire oguli i nareži na polovice ili četvrtine pa ih kuhaj u kipućoj slanoj vodi s jednim limunom. Nakon 10-ak minuta ih procijedi, a limun izbockaj nožem i uguraj u unutrašnjost pileta.

5.      Krompire začini soli i paprom, pospi preostalim listićima ružmarina i prelij maslinovim uljem. Zgnječi bijeli luk pa ga pomiješaj s krompirima u jednoj manjoj posudi.

6.      Pile peci otprilike 80 minuta, dok ne omekša i  ne poprimi zlatnu boju. Posude s krumpirom i mrkvama ubaci nakon otprilike 20 minuta pa ih peci istovremeno s piletinom.

7.      Pile izvadi, prebaci ga na pladanj i pokrij. Posude s krompirom i mrkvom ostavi u toploj rerni do serviranja.

8.      Lim s ostatkom povrća i sokovima koji su iscurili iz pileta stavi nad vatru pa dodaj kasiku brašna i miješaj. Pusti da kratko krčka pa umak procijedi kroz sito.

Posluži pečeno pile, krompire i mrkvu s umakom.

PRIJATNO 


Share this

Related Posts

Latest
Previous
Next Post »