Zanimljiv recept za krompirušu.
1kg
krompira
500g
gotove jufke
dvije
glavice luka
dva
jaja
jedna
pavlaka
dvije
kašike sitno sjeckanog peršuna friškog
-
ulje za jufke mastit
malo
bibera
malo
soli
Način pripremeKrompir oprati i sa dovoljno vode u šerpi staviti da se kuha. Kuhan krompir izvaditi iz vode da se hladi. Dok se krompir hladii pripremati luk. Luk prečistiti, oprati, posušiti i isjeckati što sitnije. Ulje zagrijati u tavi i dodati luk. Luk pržiti da dobije žutotamnu boju. Ohlađen krompir oguliti i izerendati, zatim dodati prženi luk, biber i so. Lagano izmijesiti, pa dodati pavlaku, peršun i jaja. Ponovo izmijesiti, ujednačiti masu.List jufke po dužini na faltne skupiti i preko pola sastaviti. Krajeve prebaciti jedan preko drugog. Sa četkicom malkice nakapkati ulja na jufku, na početak jufke staviti punu kašiku fila i saviti dva puta prema skupljenoj strani. pa okrenuti da skupljena strana dođe na gore (kao što je na slici). Isto tako odraditi sa preostalim listovima jufke, fil sav utrošiti. Tepsiju pouljiti, pa poredati savijene jufkice. Četkicom ih malkice pouljiti, pa premazati istučenim žumanjkom sa malkice mlijeka. Posuti preko čurukotom. Pitu prekriti backpapirom i peći na 200°C. |