Biti tinejdžer u BiH: Problemi na svakom koraku

Istraživanja su pokazala kako četiri od pet mladih osoba u Bosni i Hercegovini žele napustiti zemlju. Mladi većinu slobodnog vremena provode za kompjuterom, rijetko čitaju, što ih otuđuje od realnog svijeta. No ima i pozitivnih primjera koji dokazuju kako u Bosni i Hercegovini ima aktivnih i odgovornih tinejdžera, koji su spremni ostati i učiniti stanje u toj zemlji bolje.

Tinejdžeri u Bosni i Hercegovini suočeni su sa siromaštvom, nezadovoljni su obrazovnim sustavom i odrastaju očiju uprtih u političare koji ne posvećuju dovoljno pozornosti mladima. A pred tom populacijom je danas jako puno izazova, kaže tinejdžerica iz Travnika Hana Mulaimović:

„Obzirom na razne opasnosti koje vrebaju tipa alkohol, droga, lako je postati zavistan od toga. Treba pronaći način kako da se odupremo i da živimo normalnim životom tinejdžera.“

U ovom periodu života djeca osjećaju potrebu da se osamostale, a u BiH to nije lako. Umjesto da počinju honorarnim poslovima zarađivati džeparac, pred sobom vide roditelje koji su nezaposleni, ili im kasni plaća. Perspektive u zemlji za mlade nema.

Izvor: slobodnaevropa.org

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »