Postupak:
– Jabuke dobro oprati, posusiti, pa izrezati neoguljene na sasvim tanke ploske
– Jabuke dobro oprati, posusiti, pa izrezati neoguljene na sasvim tanke ploske
– Složiti ih na papir za pecenje i staviti u rernu na sasvim nisku temperaturu ili na 100 stepeni ako je rerna sa vrucim zrakom.
– Kada su jabuke suhe sa gornje strane, prevrnuti ih, pa ponoviti postupak.
– Osušene jabuke prokuhati desetak minuta sa malo cimeta, pa ostaviti da stoje jos desetak minuta poklopljene.
– Procijediti
Boja ovog čaja zavisi od boje i količine jabuka, a na litar vode potrebno je 4-5 vecih jabuka. Ako se vec jabuke suse dobra ideja je osusiti vecu kolicinu koju možete jesti kao zdravi cips od jabuka ili sačuvati u papirnoj vrećici za pripremanje čaja nekaki drugi put. Važno je samo da su jabuke dobro osušene.
Jabuke se mogu sušiti i na sobnoj temperaturi, samo sto sušenje traje duže. Naravno, poželjno bi bilo da su jabuke neprskane. Čaju od jabuka nije potrebno dodavati šećer. Umjesto toga izaberite slatke jabuke, a ako vec ne pijete nezaslađen čaj, zasladite ga s malo meda. Osim cimeta ovom čaju se moze dodati i zrno kardemome.