Sardine u lisnatom tijestu
jedno
pakovanje lisnatog tijesta
dvije
konzerve sardina u ulju
malo
limunova soka
jedan
žumanjak za premazivanja
|
Umak
50g
maslaca
dvije
kašike vrhnja
malo
limunova soka
malo
maslinova ulja
vezica
peršunova lista
|
Način pripreme
Uključite rernu da se grije.Iz sardina koje smo izvadili iz konzervi odstranite kosti i ako možete kožicu.
Izgnječite ih viljuškom i dodajte ulje iz konzerve, pa malo zakiselite limunom.
Razvaljajte lisnato tijesto, na jednu stranu stavite nadjev od sardina, malo pobiberite.
Sa strana ostavite rub slobodan, navlažite ga i preklopite drugom polovinom tijesta.
Slijepite krajeve.
Premažite tijesto žumanjkom i stavite u veoma zagrijanu rernu da se peče oko dvadesetak minuta.
Uz ovo možete poslužiti umak napravljen od dobro izmiješanog maslaca i vrhnja, kojem smo dodali limun i malo maslinova ulja.
U umak dodajte dosta sitno nasjeckanog peršunovog lista.