Prebranac


Prebranac
750g
graha tetovca
1,5kg
crvenog luka
-
ulje (grah treba obilno zaliti)
-
crvena paprika
malo
soli

Način pripreme

Grah krupni bijeli, pljosnati (kod nas poznat kao grah tetovac) pristaviti da se obari (prokuha u vodi).

Ocijediti ga od prve vode, pa staviti u drugu vodu da se kuha.

Zajedno da grahom staviti par glavica crvenog luka sitno isječenog.

Kuhati grah da bude potpuno mekan ali da se na raskuha.

Kada je kuhan ocijediti ga (ostaviti samo malo vode u kojoj se kuhao).

Dok se grah kuha uzeti crveni luk i isjeći.

U šerpi pripremljeni luk ispržiti na dovoljno ulja da dobije finu boju. Pred kraj prženja dodati malo crvene paprike (paprika ne smije da zagori).

Uzeti dublju tepsiju ili odgovarajući sud.

Dobro ga nauljiti pa redati red kuhanog graha, pa red prženog luka. Posoliti.

Ravnomjerno rasporediti te preko luka sipati ulje.

Ponavljati red za redom, a na vrh staviti grah.

Zaliti uljem. Staviti u rernu da se lagano peče.

Prebranac se može služiti topao i hladan.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »