600g
mljevenog mesa nemasne junetine dva
dvije
zemičke dobro ocijeđene
malo
soli
malo
bibera
|
Nadjev
300g
gljiva (šampinjoni ili bukovače)
četiri
jaja
dvije
glavice crvenog luka
pet
kašika ulja
tri
čehna bijelog luka
malo
soli
malo
bibera
malo
peršunova lista
|
Način pripremeMljeveno meso, zemičke namočene u mlijeku i dobro cijeđene, jaja, so i biber dobro umijesite u glatku masu.Masu razvaljajte u oblik kvadrata na radnoj površini posutoj prezlom. Nadjev: Crveni luk isjeckan ispržite na ulju. Dodajte gljive (šampinjone ili bukovače) izrezane na tanke kriške, bijeli luk, so, biber, peršun i sve pržite dok se ukuha tečnost koji su gljive pustile. Dodajte četiri razmućena jajeta i pržite dok se jaja stisnu. Nadjev ohladite. Nadjenite pripremljenim nadjevom i uvijte u roladu. Roladu stavite u nauljen pleh. Pecite na srednjoj vatri temperaturi oko180°C oko jedan sat. Za vrijeme pečenja povremeno prelijevajte sokom od pečenja. Roladu pažljivo izvadite i dobro ohladite. Na dugački oval stavite roladu. Ukrasite je po želji. Za ukrašavanje možete korisiti majonezu, listove zelene salate, listoce celera, list peršuna, taratar umak, rotkvice, kisele krastavce. Možete poslužiti uz sitniji pečeni krompir. |