ČOKOLADNA TEKUĆA TORTA


Sastojci:
– 4 jaja
– 2dl sećera
– 2 kasikice vanilija secera
– 2,5 dl brasna
– 1 kasikica praska za pecivo
– 200gr tamne cokolade
– 200gr maslaca
– keusne mrvice(za kalup)
Priprema:
1. Pecnicu ugrijati na 200C. Kalup promjera 24cm-25cm premazati maslacem pa posuti brasnom.
2. Maslac i čokoladu otopiti na pari ili u mikrovalnoj, ali paziti da nebi zagorila ako se topi u mikrovalnoj. Svako malo otvoriti pa promjesati.
3. Pjenasto umutiti jaja, secer i vaniliju dok smjesa ne pobjeli. U to lagano umjesati brasno sa praškom za pecivo. Kad se cokolada i maslac otopili i to dodati smjesi sve lagano izmjesati i na najmanjoj brzini na mikseru izjednaciti smjesu.
4. Usuti u kalup i ne tresti previse kalupom vec lagano poravnati, po vrhu posuti sa malo krusnih mrvica i peci 12 minuta.
Posluživanje
Pecnica vam mora biti ugrijana i kad stavite kolac pecite ga tačno 12min. Zatim izvaditi i ohladiti pa lagano skinuti obruc. Najbolje je ostaviti kolac da prenoci pa rezati. Ostvaiti u frizider da se hladi. Ja nisam cekala da prenoci; lagano sam ostrim nozem rezala i super se reze a izmedu izlazi lava cokolade. Ako zelite da ne curi previse da dobijete cokoladnu tortu kao sa cokoladnom kremom nek vam stoji u frizideru. Posluzite uz slag, sladoled ili neko vama omiljeno voce.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »