Stari recept za SLASNU PITU koja se topi u ustima –PITA OD JABUKA


Sastojci
5 jaja
1.5 solja secera
pola solje mlijeka
1 solja ulja
2 solje brasna
kesica praska za peciva

Nadjev
2 kg jabuka ( krupniji )
200 g secera
malo Cimeta mljevenog Podravka
1 Vanilin šećer Dolcela
Priprema
1.
Dobro umutite jaja sa secerom, pa dodati mlijeko, ulje, brasno i prasak za pecivo. Polivinu tijesta sipati u podmazanu i brasnom posutu tepsiju i staviti da se malo zapece.
2.
Za nadjev ocistiti i izrendati jabuke, pomijesati ih sa secerom i dinstati dok sav sok ne ispari Dodati cimet i vaniliju secer, promijesati i pazljivo sipati na tijesto
Preko jabuka sipati drugi deo tijesta i vratiti kolac u pecnicu. Peci do kraja. Provjeriti sa cackalicom. Peci na 190 stepeni u prethodnoj zagrijanoj pecnici.
3.
Pecen i ohladjen kolac sjeci na kocke, a po zelji posuti sa secerom u prahu.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »