ZDRAVIJA, JEFTINIJA I DEFINITVNO UKUSNIJA VARIJANTA: DOMAĆI KREKERI ZA SAMO 45 MINUTA!


Sastojci:
– 3 šolje brašna (bijelo – višenamjensko ili mješavina bijelog i integralnog u omjeru prema vašoj želji)
– 2 kašičice šećera
– 2 kašičice soli
– 4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
– 1 šolja vode
– Mak, anis, susam za posipanje
Uputstvo:
1. Zagrijete rernu na 230 stepeni C. Mrežu u rerni postavite na 3 nivo (gotovo najniži nivo). Papir za pečenje raširite i stavite unutra.
2. U posudi srednje veličine spojite sve suhe sastojke (brašno, so, šećer). Dodajte vodu i ulje i miješajte dok ne dobijete ljepljivo, mekano tijesto. Ako vam ostane brašna na stijenci ili dnu posude dodajte još vode – kašiku po kašiku dok se brašno ne sjedini.
3. Podijelite tijesto na dva dijela i jednu polovinu ostavite sa strane. Pospite lagano radnu površinu brašnom i stavite polovicu tijesta na brašno. Rukama poravnajte i oblikujte tijesto u četvrtasti oblik, a zatim ga rastanjite valjkom ili oklagijom na debljinu od 3 do 5 mm. Ako se tijesto skuplja, ostavite da odstoji 5 minuta, pa nastavite ga tanjiti oklagijom.
4. Poprskajte lagano površinu istanjenog tijesta vodom. Pomiješajte sjeme i nanesite pola na tijesto. Isijecite tijesto po želji – pravougaonici, trokuti…
5. Prenesite krekere na papir za pečenje uz pomoć spatule i izbodite ih viljuškom kako se ne bi puhali tokom pečenja.
6. Pecite 12 do 15 minuta, dok krajevi krekera ne porumene. Tanjim krekerima treba kraće vrijeme za pečenje. Ako su neki već pečeni, možete ih izvaditi, a ostale nastaviti peći.
7. Kada ispečete krekre od prve polovine tijesta, ponovite postupak sa drugom polovinom.
8. Ostavite krekere da se dobro ohlade jer tek hladni postaju hrskavi. Čuvajte ih u hermetiči zatvorenoj posudi 3 do 5 dana. Ako ostare ili ne budu više hrskavi, stavite ih ponovo na papir za pečenje par minuta na 175 stepeni C. Prijatno!

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »