Doboš torta je jedna od najpoznatijih torti na svijetu i ujedno najpoznatija mađarska torta. Izumio ju je poznati mađarski kuhar, vlasnik najpoznatije prodavnice delikatesa u Budimpešti, Jozef C.Dobos 80-tih godina 19. st,. Torta je kreirana sa ciljem da dugo ostane svježa,ukusna i pogodna za transport, a u isto vrijeme trebala je zadovoljiti i njegove probirljive mušterije. Glazura je od prženog šećera,koja je postala znak prepoznavanja ove torte i koja sprječava isušivanje torte i fila. Upravo zbog okruglog oblika i šećerne glazure torta podsjeća na glazbeni instrument, a ujedno je i izgledom vrlo maštovita i privlačna.
Sastojci
Kore:
- 8 jaja
- 8 žlica kristal šećera
- 8 žlica brašna
Fil:
- 4 jaja
- 150 gr šećera u prahu
- 5 vanilin šećera
- 200 gr Kandit Dessert Chef čokolade za kuhanje
- 250 gr maslaca
Šećerna glazura - grilaž:
- 300 gr kristal šećera
Priprema
Kore:
- Umutite bjelanca u čvrst snijeg-mikserom,potom dodajte 4 žlice šećera i opet sve čvrsto umutite.
- Žumanjke kulinarskom žicom umutite sa 4 žlice šećera, dok smjesa ne posvijetli.
- Spojite ove dvije smjese,najbolje izmiješati kulinarskom žicom.
- Okrugli kalup za pečenje prekrite papirom za pečenje i ulite dio smjese. Pecite kore. (Mjera za jednu koru je grabilica srednje veličine.)
Fil:
- U posudi sa duplim dnom za kuhanje na pari,umutite 4 jajeta,sa 150 g šećera u prahu,te jednom vrećicom vaniinl šećera,dok masa ne postane gusta.
- Skinuti posudu sa vatre i dodati čokoladu,koja ce se sama rastopiti u vrelom filu. Lagano miješati dok se čokolada ne otopi i sjedini s kremom.
- Pjenasto umutiti maslac i kada se masa dobro ohladi sve spojiti.
- Filovati kore, sve do posljednje, a na posljednju staviti šećernu glazuru.
Šećerna glazura - grilaž:
- Šećer "otopiti",preliti preko posljednje kore "odozgo,nožem premazanim maslacem,napraviti šnite.
- Kod sječenja je bitna brzina, pa nije loše imati pripremljeno nekoliko noževa s oštricom premazanih maslacem.
- Na kraju korice izravnati i tortu okolo je namazati čokoladnom kremom.