DOMAĆE LASAGNE


SASTOJCI
Za koru:
-5 jaja
-500 gr brašna
-2 kašike maslinovog ulja
-so
Za Bešamel sos:
-100gr maslaca
-4 kašike brašna
-1,5 l mlijeka
-so
-biber
-muškantni oraščić
-350gr rendanog sira edamera
-3 kašike rendanog parmezana
Za Bolognese sos:
-1/2 kg pilećeg filea
-2 glavice crvenog luka
-600 gr paradajz sosa
-2 mrkve
-so
-biber
-vegeta
-origano
-prstohvat ruzmarina
-peršun
-bijeli luk
-1/2 čaše vode
Još:
-200gr rendanog sira Edamera
-3 kesice rendanog Parmezana
PRIPREMA
Kore:
U zdjeli pomiješati brašno i so napraviti
udubljenje u sredini i dodati razmućena jaja i ulje.
Mijesiti tijesto oko 15 minuta oblikovati u kuglu, pouljiti po vrhu i
ostaviti da stoji 1 sat na toplpm. Kada je gotovo staviti na pobrašnjenu
površinu i podijeliti na 8 jednakih dijelova.Svaki dio tanko razvaljati i
kuhati u ključaloj vodi 2 minute.Kuhajte svaki pojediunačno ili maksimalno
2 komada od jednom da vam se ne zalijepe.Kada su gotovi ocijediti ih, ohladiti
i pouljiti da se ne lijepe jedan za drugi.
Bešamel sos
Zagrijte maslac na laganoj vatri.Dodajte svo brašno od jednom, pa miješajte
metlicom dok ne dobije zlatnu boju.Dodati mlijeko i miješati brzo i neprestano prva 2-3 minuta
da se ne svote grudvice. Pustite da se kuka 6-8 minuta na laganoj vatri uz povremeno provjeravanje
da ne zagori. Kada se sos zgusnuo sklonite ga sa vatre, dodajte začine i str pa miješajte dok se sir
ne istopi.
Bolognese sos
Zagrijati ulje u šerpi i dodati sitno sjeckani crveni luk.Potom dodati usitnjene pileće filete pa pustiti
da se dinsta 4-5 minuta na srednje jakoj vatri.Dodati sitno ribanu mrkvu, politi vodom i pustiti da ispari.
Kada je voda isparila podlijte sve sa paradajz sosom,dodajte začine i svježi peršun,kuhajte 5 min. i sklonite s vatre.
Slaganje Lazanje:
U kvadratnu tepsiju (ja sam koristila 37cm X 20cm) stavite par kašika ulja i razmažite po dnu i rubovima.
Složite red kora, potom Bolognese sos (po njemu pospite par kašika rendanog Parmezana) zatim još jedan red kora pa Bešamel sos.
Kada ste došli do vrha na vrh treba da pospete bešamel sos i po njemu 200 gr rendanog sira edamera i par kašika parmezana.
Pecite lazanju na 200°C 45 minuta.
Napomene:
– Umjesto domaćih kora kao jednostavniju opciju možete izabrati kupovne Barilla kore za lazanju a za ovu mjeru trebat će vam 2 kutije.
– Ako želite sebi olakšpati pripremu kore možete pripremiti unaprijed a pouljene kore u kutiji ostat će sveže u frižideru i do 7 dana
a možete ih i zalediti.
– Ako želite izvornu verziju lazanja umjesto piletine koristite mljevenu govedinu ili teletinu bez masti.
– Pošto sir može iscuriti prilikom pečenja ako tepsija nije dovoljno duboka dobro je obložiti je aluminijskom folijom sa svih strana
a da biste izbjegli ovo koristite što dublju tepsiju.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »